Στην ενότητα αυτή παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την ανάλυση των κριτηρίων εισαγωγής από τον χρήστη.

1. Ιδιαιτερότητα Κάθε Περιοχής

Η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής του ΝΟΚ (άρθρο 1), υλοποιείται κυρίως σε ακίνητα που βρίσκονται στις παρακάτω τρεις βασικές περιοχές δόμησης:

  1. 1. Σε περιοχές εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (εντός σχεδίου περιοχές).
  2. 2. Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου (εκτός σχεδίου περιοχές).
  3. 3. Σε νομίμως υφιστάμενους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο (εντός οικισμού χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο).

Αυτές είναι και οι βασικές ιδιαιτερότητες των περιοχών με βάση τις οποίες προκύπτουν διαφοροποιήσεις ως προς τις απαιτήσεις έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Επιπλέον των παραπάνω, βασικές διαφοροποιήσεις των απαιτήσεων για την έκδοση οικοδομικών αδειών παρουσιάζονται και στις παρακάτω ειδικές περιπτώσεις περιοχών:

  • 1. Ακίνητα που βρίσκονται εντός ή πλησίον αρχαιολογικών χώρων.

    Αρχαιολογικός χώρος ορίζεται η έκταση στην ξηρά (χερσαίος αρχαιολογικός χώρος) ή στη θάλασσα ή στις λίμνες ή στους ποταμούς (ενάλιος αρχαιολογικός χώρος), η οποία περιέχει ή στην οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι περιέχονται αρχαία μνημεία ή αποτέλεσε ή υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτέλεσε από τους αρχαιοτάτους χρόνους έως και το 1830 μνημειακό, οικιστικό ή ταφικό σύνολο. Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν και το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον που επιτρέπει στα σωζόμενα μνημεία να συντίθενται σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα. Η χρήση του όρου «Αρχαιολογικός Χώρος» προϋποθέτει απαραίτητα την έκδοση Κήρυξης μέσω σχετικής Υπουργικής Απόφασης από το ΥΠΠΟΑ η οποία έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

  • 2. Ακίνητα που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών.

    Παραδοσιακοί οικισμοί θεωρούνται οι οικισμοί που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα που είχαν στο παρελθόν καθώς και τον τοπικό τους χαρακτήρα.

  • 3. Ακίνητα που βρίσκονται εντός ιστορικού τόπου.

    Ιστορικός τόπος ορίζεται η γεωγραφική έκταση στην ξηρά ή στη θάλασσα ή στις λίμνες ή στους ποταμούς που αποτέλεσε ή που υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτέλεσε το χώρο εξαίρετων ιστορικών ή μυθικών γεγονότων, ή έκταση που περιέχει ή στην οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι περιέχονται μνημεία μεταγενέστερα του 1830, είτε σύνθετα έργα του ανθρώπου και της φύσης μεταγενέστερα του 1830, τα οποία συνιστούν χαρακτηριστικούς και ομοιογενείς χώρους, που είναι δυνατόν να οριοθετηθούν τοπογραφικά, και των οποίων επιβάλλεται η προστασία λόγω της λαογραφικής, εθνολογικής, κοινωνικής, τεχνικής, αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους.

  • 4. Ακίνητα που είναι διατηρητέα ή βρίσκονται πλησίον διατηρητέων.

    Μεμονωμένα κτίρια – τμήματα κτιρίων – μέτωπο κτιρίων – συγκρότημα κτιρίων & στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου αυτών, οικιστικά σύνολα, μπορούν να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων τους καθώς επίσης λόγω της ιστορικής τους αξίας είτε ως δείγματα επώνυμης αρχιτεκτονικής.


Όλα τα παραπάνω στοιχεία που αφορούν στα χαρακτηριστικά της περιοχής του κάθε ακινήτου, θα αποτελούν τα βασικά κριτήρια επιλογής του χρήστη, βάσει των οποίων θα καθορίζονται αυτόματα κάθε φορά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Για την έρευνα του ακινήτου σας:
arxaiologikoktimatologio.gov.gr


2. Τύποι Χρήσεων / Δραστηριοτήτων

Οι τύποι των χρήσεων / δραστηριοτήτων προς οικοδόμηση αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της περιπτωσιολογίας των απαιτήσεων και δικαιολογητικών για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Η κατηγοριοποίηση των τύπων αυτών γίνεται επίσης με βασικό κριτήριο τα κοινά και ειδικά χαρακτηριστικά κάθε φορά, ως εξής:

  1. 1. Κτίρια Κατοικίας
  2. 2. Κτίρια Γραφείων
  3. 3. Εμπορικά κέντρα / Υπεραγορές / Καταστήματα
  4. 4. Μονάδες Μεταποίησης (Βιομηχανίες, Βιοτεχνίες, κ.λπ.)
  5. 5. Κτίρια Αποθήκευσης & Διανομής (Logistics Centers)
  6. 6. Τουριστικά Καταλύματα
  7. 7. Πρατήρια Καυσίμων
  8. 8. Κτίρια Συνεργείων Αυτοκινήτων
  9. 9. Κτίρια ΙΚΤΕΟ
  10. 10. Κτίρια Σταθμών Αυτοκινήτων (Parking)
  11. 11. Θέατρα / Κινηματογράφοι / Χώροι Συνάθροισης Κοινού
  12. 12. Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια
  13. 13. Ιδιωτικές Κλινικές / Οίκοι Ευγηρίας / Οικοτροφεία

3. Τύποι Εργασιών Οικοδομικών Αδειών

Οι τύποι εργασιών των οικοδομικών αδειών αποτελούν της βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της περιπτωσιολογίας των απαιτήσεων και δικαιολογητικών για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Στη βάση των τύπων εργασιών των οικοδομικών αδειών, της αποτυπώνεται στην παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν.4495/2027, αλλά κυρίως στη βάση των κοινών ή ειδικών χαρακτηριστικών της, οι τύποι των εργασιών διαχωρίζονται ως εξής:

  1. 1. Ανεγέρσεις / Προσθήκες κατ’ επέκταση
  2. 2. Προσθήκες καθ’ ύψος
  3. 3. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις / Τροποποιήσεις όψεων / Επισκευές
  4. 4. Κατασκευές και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο (άνω των 0,80 μ.)
  5. 5. Μερική κατεδάφιση κτιρίου ή εγκαταστάσεων επί του ακινήτου
  6. 6. Ολική κατεδάφιση κτιρίου ή εγκαταστάσεων επί του ακινήτου